Naan, aluatul copt in cuptorul de lut numit tandoor dupa o reteta originala, alaturi de cele mai recente tendinte in gastronomie.

Tandoor-ul este un cuptor de pamant folosit indeosebi in Asia. Caldura emanata de tandoor este data de lemne sau carbuni, arzand chiar in interiorul cuptorului si generand astfel un mediu fierbinte, care inconjoara alimentele in mod uniform. Temperatura dintr-un tandoor se apropie de 480 °C si adesea aceste cuptoare se pastreaza inchise, pentru a mentine pe perioade lungi o temperatura ridicata.

Naan a fost pentru prima oara mentionat in notele poetului indo-persan Amir Kushrau, note care dateaza inca din anul 1300 i.Hr. Din cele mai la indemana ingrediente: faina, drojdie, mac, seminte de fenicul, sare, piper, ou, ulei de masline, iaurt si lapte, naan-ul a fost preparat pentru prima data la Curtea Imperiala din Delhi. Astazi a devenit una din cele mai populare paini coapte in cuptor si este preparata clasic sau transformata in experiente de gust cu diferite umpluturi si arome de catre toti marii bucatari ai restaurantelor din intreaga lume.